Vandaag is het Wereld Astma Dag.

Mijn ervaring met astma

Ik wil deze dag gebruiken om meer kennis te delen over astma. Zelf kreeg ik de diagnose astma in november 2019. Mijn longen reageren met bronchiale hyperactiviteit als er sigarettenrook, houtrook of rook van een barbecue in mijn buurt is. Ook reageren mijn longen op mist, plotselinge heftige inspanning (inspanningsastma) en emoties (stress, de slappe lach).

Mede door Covid-19 en het tijdelijk niet beschikbaar zijn van een POH bij de huisartsenpraktijk was er, naar mijn ervaring, weinig aandacht voor mijn ziektebeeld. Ik heb alleen voor de C-crisis een longfunctietest kunnen doen en de rest van de doktershulp ging voor het grootste gedeelte telefonisch. Ik hoop dat het beter gaat als de COPD- en astmapatiënten bij onze nieuwe POH aan de beurt zijn.
En laten we hopen dat deze vreselijke tijd met zoveel zieken en doden voorgoed achter ons ligt. Want ik begrijp heel goed waarom er geen tijd was en dat onze medici overuren maakten, maar het was ook vervelend om je weggewuifd te voelen met je benauwdheidsklachten.

De meeste steun vind ik nu bij het Longforum van het Longfonds en ik ben sinds dit jaar lid van astmaVereniging Nederland en Davos (VND).

Wat is astma?

Maar wat is astma nu precies? Wat gebeurt er in je longen bij astma?

Astma – wat gebeurt er in je longen?

Longmedicijnen

Wat doen medicijnen voor astma en benauwdheid en hoe neem deze medicijnen in?

Longmedicijnen, wat doen ze?

Ik gebruik 2 maal daags 1 puf Flixotide 100mg. Dit is een corticosteroïd en deze remt de ontsteking in mijn longen.

Een longaanval herkennen

Hoe herkent u een longaanval?

Als ik benauwd word van sigarettenrook of houtrook dan mag ik 1 tot 2 maal een puf Ventolin 200mg en dat 1 tot 4 keer per dag. Gelukkig heb ik het nooit meer dan 2 keer per dag hoeven te gebruiken, want ik krijg er vreselijk trillende handen van. Soms trillen ze zo erg dat ik niet meer kan tekenen.
Bij mij begint de benauwdheid door rook met een waterige loopneus, daarna een stekende pijn hoog in de borst. Meestal rechts, heel soms links en heel af en toe bij de plekken tegelijk. Daarna ben ik plotsklap doodmoe.
In het allerergste geval kan ik niet meer inademen, alleen nog maar uitademen. Dit was in het najaar 2019 en toen besloot ik later die dag de huisarts te bellen voor een afspraak.
Als het in de ochtend mistig is voel ik dat aan mijn longen alsof ik zonder warming-up ben gaan rennen. Een soort uitgehold gevoel in mijn longen, ademen voelt dan echt als een opgave.

Het Astma Actie Plan

Speciaal voor Wereld Astma Dag hebben de astmaVereniging Nederland-Davos, het Longfonds en Long Alliantie Nederland een Astma Actie Plan ontwikkeld!

Iedere astma is anders

Dit is mijn persoonlijke ervaring met astma. En omdat het Longfonds het duidelijker uit kan leggen dan ik, heb ik gebruik gemaakt van hun informatieve video’s.
Maar… denk nu niet dat je alles van astma weet. Ik heb van de gebruikers van het Longforum geleerd dat elke astma anders is. Astma is net zo divers als de patiënten die het hebben.

Ik hoop dat je nu iets bekender bent met de ziekte Astma en onthoud alsjeblieft: Het is niet zoals in de film, één pufje en de klachten zijn over. Was het maar zo’n feest. 😉

PS: de uitgelichte afbeelding is van Surasak van Adobe Stock.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.