Er gebeurt heel veel de laatste tijd in ‘Dinoland’. Er worden veel nieuwe soorten ontdekt. Maar de wetenschappers ontdekken ook nieuwe dingen over bekende dinosaurussen.

De website Scientias deelde in maart de volgende dinosaurus- en prehistorische dieren-nieuwtjes.

Inkijkje in de evolutie van stegosaurussen

Onderzoekers hebben in de Chinese regio Chongqing de overblijfselen opgegraven van een stokoude en relatief kleine stegosaurus. De betreffende dino zwierf vermoedelijk ongeveer 168 miljoen jaar geleden over de aarde, tijdens het Midden-Jura-tijdperk. Het is een interessante vondst. Over de evolutie van stegosaurussen is namelijk nog vrij weinig bekend.

Lees meer op Stokoude Stegosaurus geeft ons een uniek inkijkje in de nog altijd in nevelen gehulde evolutie van Stegosaurussen.

De beste reconstructie van Ichthtosaurus

Recent zijn er echter ook wat meer zachte weefsels van ichthyosaurussen teruggevonden. En dat biedt nieuwe mogelijkheden, zo blijkt uit een studie verschenen in het blad Earth-Science Reviews. De auteurs van de studie hebben alle informatie die in de afgelopen 300 jaar over de ichthyosaurussen verzameld is, gebundeld en vervolgens een kunstenaar ingeschakeld om – gebaseerd op die informatie – een levensechte reconstructie van het zeereptiel te maken.

Lees meer op Wetenschappers komen met de beste reconstructie van een Ichthyosaurus op de proppen.

De voorouders van de octopus hadden meer armen

Syllipsimopodi bideni behoort tot de Octopodiformes, een superorde van inktvissen waartoe de octopussen en vampierinktvissen gerekend kunnen worden. Alle soorten die lid zijn van deze superorde hebben acht grijparmen. Maar S. bideni heeft er tien.

Lees meer op Voorouders van de octopus blijken niet achten maar tien armen te hebben gehad.

Een gebroken pols van een dinosaurus gevonden in Rusland

De onfortuinlijke dinosaurus brak zijn pols mogelijk toen hij een sprintje trok. En daarmee liep deze een lastige, maar niet onoverkomelijke blessure op.
Dat schrijft een internationaal team van onderzoekers in het blad Historical Biology. Hun studie handelt over een bot dat ze terugvonden in een steengroeve in de omgeving van Blagovesjtsjensk, een stad gelegen in het verre oosten van Rusland.

Lees meer op Gebroken dinosauruspols ontdekt in Rusland.

Spinosaurus was waarschijnlijk een goede zwemmer

De angstaanjagende Spinosaurus is de grootste vleesetende dinosaurus die ooit is ontdekt – hij was zelfs groter dan de befaamde T. rex! De manier waarop Spinosaurus echter jaagde, is al tientallen jaren onderwerp van discussie. Sommige wetenschappers veronderstellen dat Spinosaurus kon zwemmen, terwijl anderen geloven dat hij net zoals een reiger door het water waadde. Een nieuwe analyse van zijn botten maakt echter een einde aan het voortdurende debat.

Lees meer op Botten suggereren dat de grootste vleesetende dinosaurus een goede zwemmer was.

Dino Nieuws

Het lijkt me leuk om maandelijks wat dinosaurus (en andere prehistorische dieren) nieuwtjes te delen op dit blog. Dit was het allereerste dino nieuws. Ik hoop dat je er net zoveel leesplezier aan heb als ik had toen ik ze vond.
En nu is het tijd voor een bakkie thee en een dinocast aflevering over de Tyrannosaurus.

6 Replies to “Dino nieuws in maart van Scientias”

  1. Net je blog ontdekt. Heb een beetje rond gekeken. Eerst en vooral mooie blog. Ik ben ook een fan van Dino’s. Ze ontdekken steeds nieuwe dingen over dino’s. Kijk je ook wel eens films over dino’s?

    1. Dank je wel voor het compliment! 🙂
      Ik ben vooral fan van de Jurassic Park en Jurassic World films. Ik kan niet wachten om Jurassic World: Dominion in de bioscoop te zien en uiteraard later op DVD te kopen, gewoon voor de heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.